Φθινοπωρινή αλιεία κυπρίνου στην νότια Βοημία

20. 10. 2017



Το ευτραφές και λιπαρό ψάρι (στα ελληνικά γνωστό ως γριβάδι), είναι το παραδοσιακό γεύμα στο εορταστικό τραπέζι την παραμονή των Χριστουγέννων (μετά από αυτό μοιράζονται τα δώρα). Εκτρέφεται στις φυσικές και τεχνητές λίμνες κυρίως της νότιας Βοημίας αιώνες τώρα και λόγω της υψηλής διατροφικής του αξίας, ήταν πάντα σύμβολο «καλής ζωής». 

Η αλιεία ξεκινάει μέσα Οκτώβρη και τελειώνει μέσα Νοέμβρη, πριν παγώσουν οι λίμνες...
Γίνεται με μεγάλα δίχτυα, αφού μισοαδειάσει η λίμνη. Αργότερα μεταφέρονται τα ψάρια σε μεγάλες δεξαμενές και περνάνε από διαλογή, ανάλογα με το βάρος τους. Εκεί παραμένουν έως μέσα Δεκέμβρη.



Την βδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα, σε όλες τις πλατείες της Τσεχίας, μικρές και μεγάλες, σε πόλεις και χωριά, τοποθετούνται στρογγυλοί κάδοι που πουλούν ζωντανούς κυπρίνους. Ο κυπρίνος αγοράζεται, κατά προτίμηση, ζωντανός και κατά το έθιμο, μπαίνει στην μπανιέρα του σπιτιού, όπου και ταΐζεται από τα παιδάκια μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων…


Η συνήθεια να τρώγεται την παραμονή των Χριστουγέννων στο οικογενειακό τραπέζι, ανάγεται μόλις στα μέσα του 19ου αιώνα. Συνοδεύεται από βραστές πατάτες ή πατατοσαλάτα.




« Επιστροφή στα νέα


...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Φθινοπωρινή αλιεία κυπρίνου στην νότια Βοημία

/ 20. 10. 2017 /

Το ευτραφές και λιπαρό ψάρι (στα ελληνικά γνωστό ως γριβάδι), είναι το παραδοσιακό γεύμα στο... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna