Βάτσλαβ Χάβελ, ο τελευταίος μεγάλος ηγέτης

21. 12. 2011

Ο Βάτσλαβ Χάβελ, πρώην πρόεδρος της Τσεχίας και θεατρικός συγγραφέας, πέθανε την Κυριακή 18. Δεκέμβρη 2011, έπειτα από μακροχρόνια ασθένεια σε ηλικία 75 ετών.

Η σωρός του εκτέθηκε στην πρώην Εκκλησία της Αγίας Άννας και την Τετάρτη μεταφέρθηκε στο κάστρο της Πράγας, στην αίθουσα Βλάντισλαβ, στο παλιό βασιλικό παλάτι. Την πομπή συνόδεψαν πάνω από 10000 κόσμος. Η νεκρώσιμη τελετή, έλαβε χώρα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Βίτου την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου και η ταφή έγινε στο Νεκροταφείο του Vinohrady, στον οικογενειακό τάφο, πλάι στη πρώτη του σύζυγο και τους γονείς του.

Ο Βάτσλαβ Χάβελ είχε παίξει σημαντικό ρόλο στη λεγόμενη Άνοιξη της Πράγας του 1968. Ασχολήθηκε ενεργά με την πολιτική από το 1977 όταν υπέγραψε τη Χάρτα 77, ένα μανιφέστο υπέρ των πολιτικών αλλαγών στη χώρα. Μετά την «Βελούδινη επανάσταση» του 1989, την πτώση του κομμουνισμού δηλαδή, έγινε τον Δεκέμβριο του 1989 ο πρώτος δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Τσεχοσλοβακίας και τον Ιούλιο του 1990 οδήγησε τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές.
Είχε προταθεί αρκετές φορές για το Νόμπελ Ειρήνης χωρίς να βραβευτεί. Τιμήθηκε όμως με βραβεία για την φιλειρηνική δράση του.
Ο Χάβελ ήταν εξαιρετικά αγαπητός για την πολιτική του δράση, τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της χώρας.

« Επιστροφή στα νέα

...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Φθινοπωρινή αλιεία κυπρίνου στην νότια Βοημία

/ 20. 10. 2017 /

Το ευτραφές και λιπαρό ψάρι (στα ελληνικά γνωστό ως γριβάδι), είναι το παραδοσιακό γεύμα στο... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna