ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ


Τσέχικο γυαλί και κρύσταλλα


Οι Τσέχοι γνώριζαν το γυαλί ήδη από τον 9ο αιώνα. Στα μέσα του 13ου αιώνα υπήρχαν στην χώρα αρκετά υαλουργεία.
Η τεχνική του κρυστάλλου αναπτύχθηκε στην Τσεχία στα τέλη του 17ου αιώνα. Ήταν εξαιρετικής ποιότητας και ξεπέρασε και το Murano της Βενετίας.
Στην αγορά θα βρείτε διάφορες ποιότητες κρυστάλλου και γυαλικών, χειροποίητα ή βιομηχανικά. Τα καταστήματα με σουβενίρ κατακλύζονται δυστυχώς από φτηνιάρικα κρυσταλάκια....Φημισμένα και ποιοτικά είναι τα κρύσταλλα της Βοημίας (Bohemian Crystal).
Πολύ γνωστό και ένα από τα καλύτερα του κόσμου είναι το «υαλικό των βασιλιάδων» του εργοστασίου Moser. Φιλοτεχνείται στην λουτρόπολη του Karlovy Vary από το 1857. Η τιμή του βέβαια είναι αντίστοιχη της ποιότητας του.
Μαριονέτες

Το κουκλοθέατρο εξελίχτηκε την εποχή του μπαρόκ ειδικά στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Αγγλία. Από το 17ο αιώνα όμως διαδόθηκε στην τόσο στην κεντρική όσο και στην ανατολική Ευρώπη.
Οι Τσέχοι καλλιτέχνες ανήκουν από τότε στην κορυφή αυτής της τέχνης.
Υπάρχουν διάφορες μαριονέτες, χειροποίητες και μη, ξύλινες ή από άλλα υλικά, για παιδιά και συλλέκτες.
Δημοφιλής είναι η «κακιά μάγισσα», οι Τσέχοι πιστεύουν ότι φέρνει γούρι στο σπίτι. Είναι πασιφανές βέβαια, ότι τα τελευταία χρόνια στα τουριστικά μαγαζιά κυριαρχούν οι φθηνές αλλά κακής αισθητικής και ποιότητας "κινέζικες" κούκλες... Οι καλές μαριονέτες ξεχωρίζουν στα ποιοτικά καταστήματα: από την όψη και την τιμή τους...


Τσέχικα μολύβια και γραφικά

Από τότε που ο Josef Hardtmuth ξεκίνησε να κατασκευάζει στην Βιέννη αρχικά, αλλά από το 1848 και στο Ceske Budejovice της Νότιας Βοημίας, τα περίφημα μολύβια του από πηλό και γραφίτη, τα μέχρι τότε ακριβά μολύβια, εξαπλώθηκαν σε όλη την Ευρώπη και γίναν αντικείμενο καθημερινής χρήσης. Η εταρία Kohinoor-Hardtmuth, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να παράγει στην ίδια περιοχή, μολύβια και άλλα γραφικά είδη εξαιρετικής ποιότητας αλλά και αισθητικής! Μια κασετίνα από ποιοτικά μολύβια ή ένα σετ μπογιές για παιδιά, σίγουρα είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό δώρο ή αναμνηστικό, που μπορεί να φέρει κανείς μαζί του από την Τσεχία!

Ξύλινα παιχνίδια

Το ξύλινο παιδικό παιχνίδι αποτελεί άλλη μια μεγάλη παράδοση στη χώρα μας. Υπάρχουν ειδικά καταστήματα που πουλάνε βιομηχανοποιημένα, αλλά και χειροποίητα ξύλινα παιχνίδια. Παιδαγωγικά, έξυπνα, χαριτωμένα, ευφάνταστα,εντυπωσιακά,διασκεδαστικά ή απλά διακοσμητικά, θα τα βρείτε στις υπαίθριες αγορές και τα παιχνιδάδικα.

Πορσελάνη

Είναι γνωστό ότι η παραγωγή της πορσελάνης άρχισε τον 7ο αιώνα στην Κίνα. Στην Ευρώπη εξελίχτηκε στο Meisen στις αρχές του 18ου αιώνα, ενώ το 1792 άρχισε και η παραγωγή της στην Τσεχία.
Η παραδοσιακή πορσελάνη είναι σε σχήμα κρεμμυδιού, μπλε χρώμα σε άσπρο φόντο.
Στην Τσεχία παράγεται και η μοναδική ροζ πορσελάνη.

Γκραβούρες


Καλής ποιότητας πίνακες ζωγραφικής πωλούνται στις γκαλερί. Αλλά και στη Γέφυρα του Καρόλου, το Χρυσό σοκάκι του Κάστρου της Πράγας, την μόνιμη υπαίθρια αγορά της οδού Havelska και αλλού, θα βρείτε τους πλανώδιους μικροπωλητές που πουλούν συνήθως ακουαρέλες και πίνακες, είτε αυθεντικούς, είτε σε μεταξοτυπίες ή άλλες ανατυπώσεις. Όπως και να 'χει, είναι σίγουρα ένα πολύ ιδιαίτερο αναμνηστικό ανάμεσα στα πολλά (και κιτσάτα) σουβενίρ...

Πράγα: η πόλη των σιδηρουργών


Η μυρωδιά του κάρβουνου θα σας οδηγήσει σίγουρα... Θα τους δείτε συχνά στις πλατείες να κτυπάν τα πυρακτωμένα σίδερα πάνω στ' αμώνια. Να δίνουν μορφή στα μέταλλα με τον αρχέγονο τρόπο... Τα εργαστηριά τους συνήθως σε κάποιο στενάκι στο λαβύρινθο της Παλιάς Πόλης... Τα τεχνουργήματά τους, από χρηστικά αντικείμενα μέχρι μικρά και μεγάλα έργα τέχνης μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα αγορά.

Κοσμήματα από τους τσέχικους ημιπολύτιμους λίθους Γρανάτη και Μολδαβίτη...

Μια από τις πλέον ιδιαίτερες αγορές που μπορεί να κάνει κανείς στην Τσεχία, είναι κοσμήματα από Μολδαβίτη και Γρανάτη. Στη χώρα υπάρχουν τα μοναδικά κοιτάσματα του Μολδαβίτη (Vltavin) αλλά και του τσέχικου γρανάτη (Cesky granat). Πρόκειται για ημιπολύτιμους λίθους.
Ο μολδαβίτης έχει πράσινο χρώμα. Τα κοσμήματα με αυτήν την πέτρα έχουν ιδιαίτερη αξία για τους συλλέκτες! Δεν είναι τυχαίο ότι  η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας κατέχει ένα τέτοιο κόσμημα...  Στην συλλογή της υπάρχει και ένα σετ με τσέχικους γρανάτες στο βαθύ κόκκινο χρώμα του αίματος!!!
Μόνο ένα εργοστάσιο της Τσεχίας παράγει παραδοσιακά κοσμήματα από γρανάτη και το δέσιμό τους είναι ειδικό. Δυστυχώς στην αγορά εμφανίζονται και πολλές απομιμήσεις.


...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Χορδές του Φθινοπώρου

/ 13. 10. 2017 /

από 20 Οκτώβρη μέχρι 9 Νοέμβρη 21o Διεθνές Φθινοπωρινό Μουσικό Φεστιβάλ  Για 21η συνεχή χρονιά... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna