Αξιοθέατα στην Πράγα


Πάρτε μια μικρή γεύση από τα βασικά αξιοθέατα της Πράγας.
Για Μουσεία δείτε εδώ, και για Πινακοθήκες εδώ.


Γέφυρα του Καρόλου


Εδώ και εξακόσια χρόνια η Γέφυρα του Καρόλου εντυπωσιάζει τους επισκέπτες της Πράγας, όπως και τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους. Είναι η παλαιότερη γέφυρα της Πράγας, κορυφαίο έργο της αρχιτεκτονικής του μεσαίωνα, που σώζεται μέχρι σήμερα.
Το μήκος της πεζογέφυρας είναι 515 μ, το πλάτος 9,5 μ και στηρίζεται σε 16 πυλώνες. Τριάντα αγάλματα που την διακοσμούν, στην πλειοψηφία τους μπαρόκ ρυθμού, την μεταμόρφωσαν σε μια υπαίθρια γλυπτοθήκη. Σύμφωνα με τον μύθο...

Περισσότερα... »

Πύργος της τηλεόρασης


Δείτε την πόλη με άλλο μάτι
: μέσα από τις γυάλινες επιφάνειες του φουτουριστικού Πύργου της Τηλεόρασης στο Zizkov. Απολαύστε μια πανοραμική/περιμετρική θέα πάνω στην Πράγα, που δεν προσφέρεται από κανένα άλλο σημείο της πόλης!
Είτε από το παρατηρητήριό του σε ύψος 93 μέτρων, είτε από το καφέ/εστιατόριο στα 66 μ.ύψος. Και γιατί όχι: ξαπλωμένοι στο κρεβάτι, του ενός και μοναδικού δωματίου του one room hotel που στεγάζεται στα 70 μ...

Περισσότερα... »

Αστρονομικό Ρολόι


Το Αστρονομικό Ρολόι είναι αναμφίβολα το πιο θαυμαστό αξιοθέατο της Πράγας.
Το 2010 συμπληρώθηκαν ακριβώς 600 χρόνια από τη στιγμή που πρωτολειτούργησε. Φανταστείτε, πόσα ζευγάρια ματιών διάβασαν από τότε την ώρα στο αστρονομικό ρολόι, πόσοι άνθρωποι παρακολούθησαν την «παρέλαση των αποστόλων» και άκουσαν τον πετεινό να λαλεί.
Προσοχή! Την «παρέλαση των αποστολών» μπορείτε να την παρακολουθήσετε μόνο...

Περισσότερα... »

Λόφος Petrin


Ο λόφος του Πετριν με τις εκατοντάδες κερασιές, δίπλα στο Κάστρο της Πράγας, είναι ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα στο κέντρο της υπέροχης Πράγας. Μέχρι το τριακονταετή πόλεμο υπήρχαν εδώ αμπέλια και λαχανόκηποι, που σταδιακά αντικαταστήθηκαν από δημοτικούς οπωρώνες.

Τον λόφο μπορεί να τον ανέβει κανείς με το επίγειο τελεφερίκ και να απολαύσει το κατήφορο για να επιστρέψει περπατώντας στο Μικρό Μέρος. Προσφέρει καταπληκτική θέα προς όλη την πόλη.
Την άνοιξη και το καλοκαίρι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους ερωτευμένους και οικογένειες με παιδιά. Οι κάτοικοι της Πράγας πιστεύουνε, πως....

Περισσότερα... »

Πλατεία της Παλιάς Πόλης


Η Πλατεία της Παλιάς Πόλης είναι ο πυρήνας του ιστορικού κέντρου, η καρδιά και ψυχή της πόλης.
Η Πράγα ήταν πάντα το σταυροδρόμι των εμπορικών δρόμων και ήδη από το 11ο αιώνα δημιουργήθηκε εδώ μία υπαίθρια μεσαιωνική αγορά. Η πλατεία σχεδιάστηκε αργότερα, όταν οι πλούσιοι έμποροι άρχισαν να αγοράζουν οικόπεδα γύρο από την αγορά. Τότε κτίστηκαν τα σπίτια χωρίς σχέδιο πόλεως και δημιουργήθηκε ο λαβύρινθος των σοκακιών.

Περισσότερα... »

Ακρόπολη Βύσεχραντ


Ο μύθος λέει πως η πριγκίπισσα Λίμπουσε στάθηκε στον λόφο του Βύσεχραντ και αποκάλυψε το όραμά της για την πόλη που «η μεγαλοπρέπειά της θα φτάσει μέχρι τα άστρα». Η πριγκίπισσα παντρεύτηκε το ζευγολάτη Πρέμυσλ, με τον οποίο έκτισε την Πράγα. Εξ΄ού και το όνομα της δυναστείας που κυβέρνησε τους Τσέχους από τον 9ο μέχρι το 14ο αιώνα - οι Πρεμυσλιδές.
Τα απόκρημνα μέρη του Βύσεχραντ προτιμήθηκαν σαν βασιλική κατοικία κατά τον 11ο και 12ο αιώνα. Στην συνέχεια...

Περισσότερα... »

Εκκλησία του Αγ. Νικολάου


Οι Ιησουΐτες έκτισαν αυτό το έξοχο δείγμα της μπαρόκ αρχιτεκτονικής στις αρχές του 18ου αιώνα.
Δώδεκα σπίτια, ένα νεκροταφείο και μία γοτθική εκκλησία με ενοριακό σχολείο κατεδαφίστηκαν για να κατασκευαστεί το επιβλητικό κτήριο.
Η μεγαλοπρεπής εκκλησία σχεδιάστηκε από τους διάσημους αρχιτέκτονες, πατέρα και γιο Dienzenhofer. Ουδείς από τους δύο την είδε ολοκληρωμένη, αφού κτιζόταν επί 60 χρόνια. Το εσωτερικό της εκκλησίας είναι διακοσμημένο με εξαιρετικές τοιχογραφίες, αγάλματα και ανάγλυφες παραστάσεις. Ο πράσινος τρούλος της...

Περισσότερα... »

Πύλη της Πυρίτιδας


Η Πύλη της Πυρίτιδας δημιουργεί μία μεγαλοπρεπή είσοδο στην Παλιά Πόλη από την ανατολική της πλευρά. Κτίστηκε το 15ο αιώνα και βασίστηκε στα σχέδια του πυργίσκου της Γέφυρας του Καρόλου. Πρόκειται για ένα από τα παλαιοτέρα και ομορφότερα κτίσματα της Πράγας.

Από την Πύλη της πυρίτιδας ξεκινούσε η Βασιλική διαδρομή. Περνώντας την πύλη έμπαινε στην Παλιά Πόλη η βασιλική πομπή. Στην πύλη περίμεναν τον βασιλιά οι ξένοι πρεσβευτές, οι εκπρόσωποι της εκκλησίας αλλά και απλός λαός. 
Η Βασιλική διαδρομή περνούσε από...

Περισσότερα... »

Δημοτικό Μέγαρο


Αν θέλετε να γνωρίσετε από κοντά το αρτ-νουβό, κοιτάξτε προσεκτικά όλο το Δημοτικό Μέγαρο.
Ολοκληρώθηκε το 1912 από το Δήμο της Πράγας ως πρότυπο κέντρο της Τσέχικης πολιτιστικής ζωής εντός της τότε Αυστροουγγαρίας. Αυτός ήταν και ο λόγος που στο κτίσιμο συμμετείχαν κορυφαίοι Τσέχοι αρχιτέκτονες, ζωγράφοι και γλύπτες.
Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά...

Περισσότερα... »

Καθεδρικός Ναός του Αγ. Βίτου


Ο καθεδρικός ναός, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, με μήκος 124 μ και πλάτος 60 μ. Το κωδωνοστάσιό της με ύψος 99,5 μ θεωρείται ο ψηλότερος ιστορικός πύργος της Πράγας.
Ο ναός φιλοξενεί το μεγαλοπρεπές θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα του στέμματος, άγια λείψανα καθώς και υπόγεια κρύπτη με τους τάφους πολλών ηγεμόνων και βασιλιάδων του Τσέχικου βασιλείου.
Στα ερείπια ενός παγανιστικού ναού έκτισε ο ηγεμόνας Βάτσλαβ αρχικά μια μικρή ροτόντα, την οποία την αφιέρωσε στον άγιο Βίτο. Για λόγους μικρής χωρητικότητας ...

Περισσότερα... »

Εβραϊκή Συνοικία


Οι πρώτοι Εβραίοι ήρθαν στην Πράγα ήδη την εποχή του μεσαίωνα.
Αρχικά υπήρχαν εδώ δύο κοινότητες: Εβραίοι της Δύσης και Εβραίοι της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Οι δύο οικισμοί σταδιακά ενώθηκαν και δημιουργήθηκε ένα κλειστό γκέτο. Επί αιώνες υπήρχαν πολλές διακρίσεις, που υποχώρησαν με την μεταρρύθμιση της ανεξιθρησκίας το 1784.
Από το λαβυρινθώδες γκέτο...

Περισσότερα... »

Πλατεία του Βάτσλαβ


Η κεντρική πλατεία της Νέας Πόλης δημιουργήθηκε το 14ο αιώνα από το μεγάλο αστικό σχέδιο του αυτοκράτορα Καρόλου Δ΄, που μεταμόρφωσε το μεσαιωνικό αλογοπάζαρο σε μια πελώρια λεωφόρο - πλατεία.
Εδώ έλαβαν μέρος οι διαδηλώσεις κατά του ναζισμού το 1938, προπηλακισμός των ρώσικων αρμάτων το 1968, αυτοπυρπόληση του φοιτητή Γιάν Πάλαχ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την Άνοιξη της Πράγας, λαϊκές κινητοποιήσεις της Βελούδινης Επανάστασης το 1989.  Σήμερα αυτή η βασική αρτηρία της...

Περισσότερα... »

...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Φθινοπωρινή αλιεία κυπρίνου στην νότια Βοημία

/ 20. 10. 2017 /

Το ευτραφές και λιπαρό ψάρι (στα ελληνικά γνωστό ως γριβάδι), είναι το παραδοσιακό γεύμα στο... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna