Καθεδρικός Ναός του Αγ. ΒίτουΟ καθεδρικός ναός, που δεσπόζει στον λόφο πάνω από τον ποταμό Μολδάβα, είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Πράγας, με μήκος 124 μ και πλάτος 60 μ. Το κωδωνοστάσιό της με ύψος 99,5 μ θεωρείται ο ψηλότερος ιστορικός πύργος της Πράγας.

Ο ναός φιλοξενεί το μεγαλοπρεπές θησαυροφυλάκιο με τα κοσμήματα του στέμματος, άγια λείψανα καθώς και υπόγεια κρύπτη με τους τάφους πολλών ηγεμόνων και βασιλιάδων του Τσέχικου βασιλείου.

Στα ερείπια ενός παγανιστικού ναού έκτισε ο ηγεμόνας Βάτσλαβ αρχικά μια μικρή ροτόντα, την οποία την αφιέρωσε στον άγιο Βίτο. Για λόγους μικρής χωρητικότητας κατεδαφίστηκε το κτίσμα και στην θέση του ανεγέρθηκε μια βασιλική. Τελικά κατεδαφίστηκε και αυτή και οι εργασίες για την κατασκευή του μεγάλου καθεδρικού ναού ξεκίνησαν το 1344, όταν η Πράγα είχε ήδη οριστεί αρχιεπισκοπή.

Τον επικεφαλή αρχιτέκτονα Ματθίας από τον Αρά, τον έφερε ο αυτοκράτορας ο Κάρολος Δ΄ από την Γαλλία. Μερικά χρόνια αργότερα όμως πέθανε, και ο Κάρολος Δ΄ ανέθεσε την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου στον νεαρό Πέτρ Πάρλερ.

Η έναρξη των Χουσιτικών Πολέμων έγινε αιτία να διακοπούν για άλλη μια φορά οι εργασίες. και παρόλο που στην εποχή της αναγέννησης ολοκληρώθηκε το κωδωνοστάσιο, ο ναός παρέμεινε ημιτελής μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα.

Ο κύριος αρχιτέκτονας της ολοκλήρωσης του καθεδρικού ναού ο Josef Mocker έφερε το κτίσμα στο τέλος και ο ναός αγιάστηκε το 1929, σύμφωνα με την υποτιθέμενη χιλιετή επέτειο θανάτου του ηγεμόνα Βάτσλαβ.

Ξεναγηθείτε με τον προσωπικό σας ξεναγό και μάθετε ποιοι κρατάνε τα επτά κλειδιά του θησαυροφυλακίου του καθεδρικού ναού και γιατί πεθαίνει όποιος φορέσει το βασιλικό στέμμα του Καρόλου.


...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Χορδές του Φθινοπώρου

/ 13. 10. 2017 /

από 20 Οκτώβρη μέχρι 9 Νοέμβρη 21o Διεθνές Φθινοπωρινό Μουσικό Φεστιβάλ  Για 21η συνεχή χρονιά... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna