Συνάλλαγμα


ΤΟ ΝΟΜΙΣΜΑ

Το εθνικό νόμισμα είναι η Τσέχικη Κορώνα (CZK ή Kč). Η Τσεχία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι όμως της νομισματικής. 
Η ισοτιμία της κορώνας δεν έχει κλειδωθεί με το ευρώ και είναι μεταβαλόμενη. Ένα ευρώ αντιστοιχεί περίπου σε 25-27 κορώνες.
Στο ιστορικό κέντρο μπορεί κανείς να πληρώνει με ευρώ, αλλά δεν συμφέρει, καθώς δεν υπάρχει κοινή γραμμή για την ισοτιμία που δέχονται τα εστιατόρια & καφέ & μαγαζιά το ευρώ. Ο καθένας αποφασίζει μόνος του... Τα ρέστα όμως συνήθως είναι σε κορώνες...

ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ

Προσοχή: Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πάρα πολλά και μερικά από αυτά είναι ανοιχτά 24 ώρες.
Η προμήθειά τους (δυστυχώς) φτάνει πολλές φορές μέχρι και 30 %... (!), το ίδιο ισχύει και για το αεροδρόμιο της Πράγας.
Στο αεροδρόμιο της Αθήνας η ισοτιμία είναι περίπου 15% χαμηλότερη.

Προτείνονται:
Kaprova 15 (Εβραϊκή συνοικία, δυο βήματα από την Πλατεία της Παλιάς Πόλης, στάση του μετρό Staromestska).
Politickych veznu 14 (ανάμεσα την Πλατεία του Βάτσλαβ και τον Κεντρικό Σιδηροδρομικό Σταθμό, στάση του μετρό Muzeum ή Hlavni nadrazi)
Stepanska 39 (δίπλα στην Πλατεία του Βάτσλαβ, στάση του μετρό Mustek ή Muzeum, στάση του τραμ Vaclavske namesti)
Provaznicka 1 (πίσω από το μαγαζί με ρούχα New Yorker και δίπλα στο Costa Coffee)

Διαφορετικά συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας ξεναγό.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ και ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ

Οι περισσότερες τράπεζες είναι ανοιχτές από Δευτέρα έως Παρασκευή, 8 π.μ. - 4 μ.μ. Η προμήθεια τους είναι συνήθως 1-2%.
Πιστωτικές κάρτες γίνονται δεκτές σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια και καταστήματα.

ΑΝΑΛΗΨΗ ΑΠΟ ΑΤΜ

Η ανάληψη χρημάτων με κάρτα ξένης τράπεζας στο εξωτερικό έχει συνήθως μικρό κόστος και εφαρμόζεται η ισοτιμία της τράπεζας.
Προσοχή όμως στα "ειδικά ΑΤΜ", που έχουν τοποθετήσει μερικά ανταλλακτήρια στον χώρο τους, καθώς έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν την ισοτιμία, όπως τους συμφέρει....

ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΚΟΛΠΑ...

Αρκετές τράπεζες στην Τσεχία, εφαρμόζουν ένα καινούργιο κολπάκι... Κατά την ανάληψη χρημάτων από το ΑΤΜ τους, θα ερωτηθείτε στην πορεία της συναλλαγής, αν θέλετε ανάληψη με "ισοτιμία" ή "χωρίς ισοτιμία"... Στην επιλογή με "με ισοτιμία" υπάρχει η ισοτιμία του νομίσματος, αλλά πιο χαμηλά από την επίσημη (π.χ. 1 Ευρώ = 25,34 κορώνες αντί για 27,34). Στην άλλη επιλογή "χωρίς ισοτιμία" δεν αναγράφεται φυσικά καμία τιμή... Με την υποψία ότι, στο "χωρίς ισοτιμία" μπορεί να πάρει κανείς "γουρούνι στο σακί", οι περισσότεροι επιλέγουν "με ισοτιμία" κι ας είναι χαμηλότερη... Στην πραγματικότητα όμως, πίσω από την επιλογή "χωρίς ισοτιμία", κρύβεται η κανονική... και έτσι θα χρεωθείτε μόνο τα έξοδα συναλλαγής 2 η 3 Ευρώ, ανάλογα με την χρέωση της κάθε τράπεζας. Τι άλλο θα δούμε από τους τραπεζίτες... :-)

ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Συνάλλαγμα μπορείτε να κάνετε και στα περισσότερα ξενοδοχεία. Η προμήθεια τους κυμαίνεται από 0 - 5%.

ΣΤΗ ΜΑΥΡΗ ΑΓΟΡΑ...

Ποτέ μην κάνετε συνάλλαγμα στο δρόμο! Η ισοτιμία μπορεί να σας προσελκύσει, αλλά (εκτός του ότι είναι παράνομο) 99,9 % θα βρεθείτε με πλαστά ή παλιά βουλγάρικα χαρτονομίσματα τα οποία δεν έχουν καμιά αξία.

ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΣ ΣΕ ΕΥΡΩ ;
Σε πολλές περιπτώσεις, ειδικά στο κένρο της πόλης, τόσο σε εστιατόρια και καφέ, όσο και σε κάποια εμπορικά καταστήματα, μπορείτε να πληρώσετε σε ευρώ. Είναι τυπικά νόμιμο. Μάλιστα οι οργανωμένες επιχειρήσεις, εκδίδουν και την απόδειξη, αναγράφοντας και την τιμή σε Ευρώ. 
Ωστόσο θα πρέπει να έχετε υπ' όψη σας ότι, πολλές φορές ο υπολογισμός της ισοτιμίας μπορεί να είναι σε βάρος σας και έτσι η υπηρεσία ή το αντικείμενο που θα αγοράσετε να στοιχήσει από λίγο έως πολύ περισσότερο...
Αν σκοπεύετε να κάνετε μια μεγάλη αγορά με ευρώ, συνεννοηθείτε σαφώς και εξ' αρχής για την ισοτιμία με την οποία θα υπολογιστεί.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Όταν πληρώνετε υπηρεσίες του Travel2Prague σε Ευρώ, υπολογίζουμε πάντα με βάση την επίσημη τρέχουσα ισοτιμία χωρίς καμία προμήθεια.

...μείνετε συνδεδεμένοι

Νέα

Χορδές του Φθινοπώρου

/ 13. 10. 2017 /

από 20 Οκτώβρη μέχρι 9 Νοέμβρη 21o Διεθνές Φθινοπωρινό Μουσικό Φεστιβάλ  Για 21η συνεχή χρονιά... Περισσότερα... »

Vlajka meny USD USD = změna
Vlajka meny EUR EUR = změna